Å starte en ny dag med et dampende kaffekrus godt ispedd lukta av ferskt treverk, er rett og slett herlig. I går avrettet vi flotte, tørre furubord til bruk i enda et nytt, håndlaget kjøkken. En engasjert hytteeier hadde tatt veien innom oss for et par uker siden. Etter et trivelig besøk på hytta deres var vi i gang med deres kjøkkendrøm.

Drømmen om et håndlaget kjøkken

Jeg har satt fra meg kaffen og drar et langt, ferdiglimt og avrettet bord gjennom saga. Det går det en stille glede gjennom kroppen. «Du er heldig du, Per Egil, som kan drive med det du virkelig liker; skape noe så fint som et håndlaget kjøkken noen har drømt om.»

Jeg tenker på kvelden før. Jeg sitter hjemme i stua med gitaren. Herlig låt og herlig stund. Fingrene flyr over strengene og kroppen bølger med i rytmen. Glede og lykke i kroppen…

Men akkurat her og nå brukes fingrene mine til noe annet. De styrer et levende materiale gjennom saga, akkurat passe fort og med all nødvendig konsentrasjon. Jeg gjenkjenner gleden fra i går kveld. Følelsen av å skape noe, være helt tilstede i det som skjer, være der med våkne sanser og «svinge med» slik at det blir et bra stykke arbeid. Det er bare herlig.

En sløydtime i Ål og ett år i Canada

Det begynte for ti år siden i Canada. Da bodde jeg i utkanten av Toronto i Canada et års tid og jobba hos en ihuga møbelsnekker. Det var veldig fasinerende, og jeg tok med meg erfaringene hjem.

Men egentlig begynte det hele på barneskolen her i Ål. Det var noe som skjedde med meg da jeg en gang sto der i sløydtimen med en liten tre-kiste i hendene og klassekameratene rundt meg. Lærerens anerkjennende blikk da han strøk hånda over kisten har jeg aldri glemt. Kanskje var dette min første bekreftelse på at jeg mestret noe, jeg vet ikke helt.

En nytelse – mer enn på en måte

Men da jeg så kom til Canada og virkelig fikk innføring i hva det er å håndlage møbler, da ble jeg hekta. På hva da? På fasinasjonen av noe så selvfølgelig som at levende tre kan formes til noe vakkert, nyttig og varig.

Derfor er det å håndlage kjøkken for stadig nye kunder en glede for meg, ja, rett ut sagt en nytelse. At kundene kommer med sine ideer og tegninger og vil dele sin drøm med oss, og så – etter noen uker – at vi kan montere enda et håndlaget og skreddersydd kjøkken på plass i ei hytte, det er – ja, ren nytelse.