Håndlagde møbler med sjel

Jeg har tenkt litt mer på hva det gjør med oss å håndlage møbler. En ting er at så mange setter pris på det vi gjør, det er motiverende i seg selv. Men håndlagde møbler har jo blitt rene lidenskapen for meg.

Håndlagde møbler – bare rent håndverk, eller?

Å håndlage møbler betyr ikke at vi går ut i skogen og hogger trær, sager med buesag og fortsetter med øks og kniv. Det betyr heller ikke at vi ikke har noen maskiner til hjelp, selvsagt ikke. Men det betyr at de maskinene vi har er alle manuelle. Alt materiale må føres med håndmakt, ingenting er automatisert.

Vi former levende materialer med hendene

Vi jobber med levende materialer, ikke store mdf-plater og finerer. Tykt og tynt materiale lages, formes og føyes sammen med håndmakt og ved bruk av egnede maskiner. Vi retter, kutter, freser ut og bearbeider med våre hender, og vurderer nøyaktighet og finish med nær sagt alle våre sanser.

– som håndverkere før oss, gjennom hundreder av år

Jeg tenker faktisk at mye er som det alltid har vært siden «tidenes morgen». Jo da, svært mye av håndverket er forskjellig fra vikingenes og middelalderens snekkere. Men noe er bevart og uforandret gjennom århundredenes, for ikke å si årtuseners, møbelhåndverk. Ja, bare tenk etter: Treet er det samme. Hvordan vi forholder oss til materialet med våre sanser og ideer er også svært mye det samme. Muligheten for å jobbe raskere er nok bedret, men om vi kan gjøre jobben mer nøyaktig, det er jeg ikke så sikker på.

Kan håndarbeid med tre bli en nytelse?

Mitt svar er, ja.

Tenk på følelsen av kontakten med materialet: Hendene og øynene som glir over rue bord,  og litt senere over silkeglatte flater med finish og fargesjatteringer som bare naturen kan skape. Se for deg at du står der og svetter litt, krumbøyd, med trekølle og hoggjern for å få sammenføyningene så tette og pene som bare mulig. Og ikke glem lukten av nyskåret furu og bjørk, eik og rogn. Ja, hva er alt dette foruten nytelse?

 Gleden av å skape noe selv

Du kjenner sikkert også til den spesielle følelsen når det du har sett inni deg blir til virkelighet. Ja, kanskje det også ble bedre enn du hadde sett for deg. Slik er det. Derfor er håndlagde møbler vår lidenskap. Det gjelder enten det er dine eller våre egne ideer som blir til virkelighet – et vakkert møbel med sjel. Les gjerne her hvordan det hele startet.